Op natuurlijke wijze
Biologische planten en bollen
Biologische kwekerijen gebruiken geen pesticiden en geen kunstmest om hun planten op te kweken. Hierdoor raakt de bodem niet uitgeput en blijven dieren leven als ze van de plant eten of drinken. Kies daarom waar mogelijk voor biologische planten en bollen. Op deze website is een – steeds langer wordende! – lijst met biologische kwekerijen door heel Nederland te vinden.
Natuurlijke materialen en hergebruik
Ontlast de natuur en bespaar kosten door materialen te hergebruiken. Draai je tegels bijvoorbeeld eens om, of laat ze in het nieuwe ontwerp terugkomen als stapelmuurtje. Toch nieuwe materialen? Kies dan voor natuurlijke materialen zoals hout of schelpen.
Minder tegels
Tegels kunnen je tuin tot wel vijf graden opwarmen en zorgen er daarnaast voor dat regenwater niet goed kan wegzakken in de bodem. Probeer eens op willekeurige plekken tegels (hoe meer, hoe beter!) te vervangen door beplanting en ontdek hoe het speelse effect zowel jou als de natuur goeddoet.
Samenwerken met de natuur
Een natuurlijke tuin floreert als er aandacht is besteed aan de behoeften van de natuur. Zet zonminnende planten bijvoorbeeld niet in de schaduw en snoei bomen en struiken pas als ze in rust zijn. Neem de tijd om te begrijpen wat jouw tuin nodig heeft.
Inheems of niet?
Welke planten zijn goed voor het versterken van de biodiversiteit? Wij geloven dat beplanting niet altijd inheems hoeft te zijn om nuttig te kunnen zijn voor de natuur. We hebben wel een voorkeur voor oorspronkelijke plantsoorten boven cultivars (te herkennen aan een derde naam tussen aanhalingstekens). Cultivars zijn veredeld op een specifiek kenmerk van een plant, zoals dubbele bloemen of extra veel bloemen. Door veredeling kan de hoeveel nectar en/of stuifmeel die de bloem produceert achteruitgaan of zelfs verdwijnen. Oorspronkelijke soorten hebben insecten daarom meestal meer te bieden.