Zelf aan de slag

Waar begint een gezonde tuin? Welke opties voor waterberging zijn er? Hoe lok je dieren naar je tuin? We helpen je graag op weg.

Op natuurlijke wijze

Biologische planten en bollen

Biologische kwekerijen gebruiken geen pesticiden en geen kunstmest om hun planten op te kweken. Hierdoor raakt de bodem niet uitgeput en blijven dieren leven als ze van de plant eten of drinken. Kies daarom waar mogelijk voor biologische planten en bollen. Op deze website is een – steeds langer wordende! – lijst met biologische kwekerijen door heel Nederland te vinden. 

Natuurlijke materialen en hergebruik

Ontlast de natuur en bespaar kosten door materialen te hergebruiken. Draai je tegels bijvoorbeeld eens om, of laat ze in het nieuwe ontwerp terugkomen als stapelmuurtje. Toch nieuwe materialen? Kies dan voor natuurlijke materialen zoals hout of schelpen.

Minder tegels

Tegels kunnen je tuin tot wel vijf graden opwarmen en zorgen er daarnaast voor dat regenwater niet goed kan wegzakken in de bodem. Probeer eens op willekeurige plekken tegels (hoe meer, hoe beter!) te vervangen door beplanting en ontdek hoe het speelse effect zowel jou als de natuur goeddoet.

Samenwerken met de natuur

Een natuurlijke tuin floreert als er aandacht is besteed aan de behoeften van de natuur. Zet zonminnende planten bijvoorbeeld niet in de schaduw en snoei bomen en struiken pas als ze in rust zijn. Neem de tijd om te begrijpen wat jouw tuin nodig heeft.

Inheems of niet?

Welke planten zijn goed voor het versterken van de biodiversiteit? Wij geloven dat beplanting niet altijd inheems hoeft te zijn om nuttig te kunnen zijn voor de natuur. We hebben wel een voorkeur voor oorspronkelijke plantsoorten boven cultivars (te herkennen aan een derde naam tussen aanhalingstekens). Cultivars zijn veredeld op een specifiek kenmerk van een plant, zoals dubbele bloemen of extra veel bloemen. Door veredeling kan de hoeveel nectar en/of stuifmeel die de bloem produceert achteruitgaan of zelfs verdwijnen. Oorspronkelijke soorten hebben insecten daarom meestal meer te bieden.  

Natuurlijke tuin ontwerpen

5 principes voor een natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin hou je rekening met de bodem, de dieren, de planten, de mensen, de omgeving en al
hun onderlinge relaties, op een zodanige manier dat de genoemde factoren elkaar ondersteunen en versterken.

PDF

Rekening houden met wat er is

Een tuinontwerp begint bij het in kaart brengen van je tuin. Hoe je dat doet, vind je hieronder.

PDF

Beplantingsplan maken

Welke plant komt waar in de tuin te staan? Ontdek hoe je zelf een beplantingsplan maakt.

PDF

Water in de tuin

Er zijn verschillende manieren om water op te vangen in je tuin. Benieuwd welke?

PDF

Dieren aantrekken

Wil je ook zo graag dieren in je tuin? Lees hieronder hoe je dat voor elkaar krijgt.

PDF

Eetbaar groen

Eten uit je eigen tuin vraagt om een duidelijke planning. Met onze zaaikalender weet je precies wanneer je wat kunt zaaien en oogsten. Handig toch?  

PDF

Natuurlijk tuinieren

Gezonde bodem

Een gezonde tuin begint bij een gezonde bodem: een bodem die vol dierenleven (wormen, torretjes, pissebedden, spinnetjes, etc.) zit, luchtig is, genoeg voedingsstoffen bevat en voldoende waterdoorlatend is. Met de tuinaarde, potgrond en compost van bijvoorbeeld Bio-Kultura geef je je bodem een geweldige start. In goedkopere grond zitten vaak voedingsstoffen die te snel worden afgegeven en daardoor na twee maanden opgebruikt zijn. Gooi in de herfst je bladeren niet weg, maar spreid ze uit over je borders. Door vertering komen namelijk voedingsstoffen vrij die wegzakken in je bodem. Gratis bemesting!

NATUURLIJKE BESTRIJDING BUITEN

Bestrijdingsmiddelen zitten vol met pesticiden die voor insecten en dieren dodelijk (kunnen) zijn. Wil je toch van die plaag af? Gebruik dan natuurlijke bestrijding door bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van de te bestrijden plaag in te zetten. Welke vijand je nodig hebt voor welke plaag wordt hier goed uitgelegd door Biogroei.

Snoeiwerk snoeikalender

Wanneer kun je het beste welke plant/boom/heester snoeien? Je vindt het in de snoeikalender.  

PDF

Eetbaar groen

Altijd al willen koken met groenten en fruit uit je eigen tuin? Reserveer dan eens een plekje in je tuin voor een frambozenstruik, vijgenboompje of kruidentuin. Altijd vers en gegarandeerd lekker dan uit de supermarkt. Kapers op de kust zijn hierdoor onvermijdelijk! 

Groen voor binnen

Plantverzorging jaarrond

Planten hebben elk seizoen andere zorg nodig. In de lente en zomer vindt nieuwe groei plaats en kunnen ze wekelijks water en voeding gebruiken. In de herfst maken ze zich langzaam op voor de winter en kan de voeding gestopt worden. ‘s Winters hebben de meeste planten genoeg aan een keer per twee weken water. Gebruik bij twijfel een vochtmeter om zeker te weten dat je op het goede moment water geeft.  

Natuurlijke bestrijding

Bestrijdingsmiddelen zitten vol met pesticiden die erg schadelijk zijn voor kamerplanten. Wil je toch van die plaag af? Gebruik dan natuurlijke bestrijding door bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van de te bestrijden plaag in te zetten. Welke vijand je nodig hebt voor welke plaag wordt hier goed uitgelegd door Biogroei.